Najczęściej spotykanymi rodzajami kuchenek są gazowe i elektryczne. Oczywiście nie brakuje również kuchenek łączących dwa źródła energii w postaci kuchenek z piekarnikiem eklektycznym i z płytą gazową czy też nawet kuchenki z polami eklektycznymi i palnikami gazowymi. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety. Warto je zatem poznać, jeśli planuje się zakup takiego urządzenia do swojej kuchni. Które zatem rozwiązanie będzie najbardziej ekonomiczne i najwygodniejsze?
Rynek energii elektrycznej czy gazowej kuchenki zakup?
Kuchenki gazowe są coraz bardziej wypierane przez modele elektryczne. Co ciekawe, wiele osób decyduje się na zakup kuchenki elektrycznej nawet w przypadku doprowadzonej do domu instalacji gazowej. Jeśli chodzi o koszty, to gaz jest oczywiście znacznie tańszy od energii elektrycznej, podobnie zresztą jak zakup płyty gazowej, ale za to sprawność gotowania na gazie jest dużo mniejsza ze względu na uciekanie sporej ilości energii na boki. Można też powiedzieć, że na gazie gotuje się trochę łatwiej, gdyż możliwe jest szybkie zmienienie wielkości płomienia i obniżenie temperatury gotowanej potrawy. W przypadku elektrycznej płyty do redukcji temperatury dochodzi z pewnym opóźnieniem i najczęściej konieczne jest całkowite odstawienie garnka z pola, aby nie doszło przypadkowo do wykipienia jego zawartości. Znacznie łatwiej jest jednak wyczyścić płytę indukcyjną niż zwykłą wraz z palnikami, które mogą ulec zalaniu. Na korzyść kuchenki elektrycznej przemawia także większe bezpieczeństwo. Trzeba pamiętać o tym, że w przypadku kuchenki fazowej konieczne jest doprowadzenie instalacji z gazem, a jego wyciek może skończyć się tragedią. Oczywiście jeśli zadba się o instalację i o sprawną wentylację, to ryzyko wycieku gazu zostaje zredukowane do minimum. Najlepiej jest zainstalować czujniki gazu, które zasygnalizują wzrost stężenia gazu w pomieszczeniu.
A może kuchenka gazowo-elektryczna?
Na rynku nie brakuje kuchenek wyposażonych w płytę gazową i elektryczny piekarnik, co jest świetnym rozwiązaniem w przypadku osób ceniących sobie gotowanie potraw w tradycyjny sposób na ogniu oraz chcących korzystać z wszechstronnych możliwości wielofunkcyjnych piekarników zasilanych prądem. W przypadku takich kuchenek nie jest nawet potrzebne przyłącze trójfazowe. Są także modele kuchenek z płytą, która podzielona jest na elektryczną i gazową. Najczęściej sięgają po nie osoby zamieszkujące rejony, w których to stosunkowo często dochodzi do przerw w dostawie prądu oraz korzystające z butli gazowych. Wówczas nawet w przypadku przerwy w dostawie prądu lub wyczerpaniu się gazu można korzystać z drugiego źródła zasilania.